Toneelles Utrecht Oost

Podium Oost

Oudwijkerdwarsstraat 148

3581 LJ Utrecht

toneel@simonevanalphen.nl 

 


AANMELDEN

LESDAGEN

KOSTEN

DOCENT

CONTACT

 

Een andere leuke manier om de fantasie te laten ratelen is het ver-spelen van een krantenbericht. In deze scene kreeg dit groepje een krantenbericht te lezen over een mevrouw die tijdens een vlucht niet kon ophouden met het laten van stinkende scheetjes. Om die vieze lucht te verbloemen stak ze lucifers aan... Maar omdat de piloot brandlucht rook, besloot hij een noodlanding te maken!! Een geweldig krantenbericht om te gebruiken als leidraad van een scene! Maar dat was niet het enige bijzondere aan deze spelopdracht...

Het lijkt misschien alsof iedereen precies weet wat hij doet in deze scene, maar niets is minder waar. In deze scene in het vliegtuig zijn ze totaal de kluts kwijt! Een themales over emotie en de invloed van emotie op je spel. De kinderen werden verdeeld in twee groepen en mochten zelf een scene maken. Deze groep maakte een scene over een vliegtuig, waarbij de stewardess nogal dwingend een aantal spullen kwam verkopen aan hele vreemde passagiers. De tweede groep had dezelfde opdracht en bedacht een andere scene. Beide groepen zijn elkaars publiek bij opvoering. De speloefening die gebruikt wordt is de Emotie-Wissel...

De meest gewone situaties kunnen vaak de meest hilarische wendingen krijgen, wanneer je een groep kinderen erop los laat! Zo ook deze scene in het restaurant, waarbij ze zelf hun lach niet meer konden inhouden! De speloefening die hier gebruikt wordt is een hele bekende in de toneel-les-wereld: Wie Wat Waar.

Teksten uit je hoofd leren, zoals deze korte scene in de telefoonwinkel, helpt de concentratie in andere situaties te verbeteren. Je leert leren en daar heb je je hele leven wat aan! Nou is dat mooi meegenomen, maar ik zie nog zoveel meer gebeuren wanneer ik de kinderen een toneeltekst geef: ze gaan direct apart zitten (per groepje) en duiken samen in de scene. De rollen zijn binnen de kortste keren verdeeld en ze beginnen meteen met voorlezen. Dan zie je sommige groepjes de tekst loslaten en op zoek gaan naar de setting, attributen, kleding, plaatsbepaling etc. Andere groepjes nemen de tekst als uitgangspunt, maar maken deze eigen door dingen te wijzigingen en toe te voegen. En als ik roep: ' Nog 5 minuten' , dan balen ze eigenlijk allemaal.... Lees verder voor de tekst uit de scene ' De Telefoonwinkel'.

Deze scene is gemaakt aan de hand van een speloefening... Het boek ' Zoom ' van Istvan Banyai is een geweldig uitgangspunt voor een toneelles. Maar ook voor een communicatietraining en teambuildingsactiviteit of een training rondom jouw leiderschapsstijl. Dit boek bestaat alleen uit plaatjes en wil je dit gebruiken voor jouw lessen of trainingen, dan zal je het gehele boek uit elkaar moeten halen!